La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dilluns, 16 de gener del 2017

Llocs d'interés: La taulelleria de la casa del Bisbe Beltrán.

El Bisbe Felip Beltrán va néixer a la Serra d’En Galceran el 19 d'octubre de 1704 i va morir a Madrid l'1 de desembre 1783. Es va formar a la Universitat de València on va exercir  una càtedra tomista. Canonge de la Catedral de València, protegit del Marquès de Dosaigües. En 1763 va ser nomenat Bisbe de Salamanca, encara que el seu gran prestigi va fer que el nomenaren inquisidor general, per la qual cosa es va traslladar a Madrid on va viure fins a la seva mort.

Cuadre del Bisbe Felip Beltrán

El Bisbe tenia una casa en la Serra d’En Galceran, on la part més curiosa era l'enrajolat de la cuina. En ella es diferencien tres panells: el mur major de la finestreta, el de la paret de davant sobre el banc i el del costat menor de la xemeneia.

En el primer panell, el de la finestreta, el xapat està format per la juxtaposició de peces sense sanefes ni una organització temàtica apreciable. És el més miscel·lani dels tres: les dues files inferiors tenen predomini de temes zoològics, sobretot peixos. En la tercera fila hi ha sobretot fruites, i en la quarta utensilis de cuina. Les dues files superiors repeteixen el predomini de fruiters i carns.

Panell de la finestreta

El segon panell, el de la xemeneia, conté peces de dibuix complet juxtaposades sense marcs o sanefes que les delimitin com a conjunt. Hi ha en aquest panell un predomini de figures humanes que són l'únic tema del flanc dret i la meitat de l'esquerre.

Panell de la xemeneia

En l'últim panell, el del banc, tot són taulells de dibuix complet juxtaposats sense marcs o sanefes que les delimitin com a conjunt, igual que la resta dels panells. Aquest és l'únic panell de la cuina en el qual si s'ha tingut en compte un cert criteri programàtic, no hi ha figures d'animals ni humanes. Només hi ha representats utensilis d'ús corrent en les cuines amb excepció de ceba, pebrera, llima i carxofa, situats en una zona poc visible.

Panell del banc

Els taulellets de la Casa del Bisbe van ser realitzades i probablement instal·lades en tres moments diferents: els paviments del pis alt on estan les alcoves són de l'últim quart del segle XVIII i principis del segle XIX. Els revestiments ceràmics de la cuina en canvi són posteriors i tenen una cronologia més precisa, entorn de 1830. Aquests xapats es van realitzar amb taulells de partides diferents.

Podeu veure més imatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada