La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

dilluns, 23 de gener del 2017

Llocs d'interès: Gravats Paleolítics

L'abric està situat a la marge esquerra del Barranc de la Guitarra, al terme municipal de la Serra d'En Galceran, i presenta una forma de diedre allargat, amb unes dimensions de 8 metres de llarg per aproximadament 4 d'ample i dos metres de profunditat màxima.


Gravat paleolític

Van ser descobertes l'any 2000 però compten amb 10.000 anys d'antiguitat. Aquest conjunt s'ha denominat oficialment com Abric d'En Melià en reconeixement al seu descobridor, Francisco Melià Martínez, col·laborador del Museu de la Valltorta. 

L'estudi del suport sobre el que estan gravats els motius paleolítics, revela el desenvolupament de processos geològics que han afavorit la seua conservació.

Alguns dels gravats trobats a l'Abric d'En Melià representen exemplars de caprí i equí, que poc tenen en comú amb els animals actuals: morros tancats i apuntats, potes triangulars o lineals, articulació de pits, potes i coll, caps oberts a la part superior o enfocaments i perspectives, etc. Però que tenen molt en comú amb altres troballes com Parpalló (Gandia), Cova Matutano (Vilafamés) o Sant Gregori (Falset, Tarragona).


Petroglifs al Barranc de la Guitarra


L'Abric d'En Melià és el tercer conjunt d'art parietal de la Comunitat Valenciana, per darrere dels jaciments alacantins de Cova Fosca i Reinos (1988), però la seua importància ha de valorar-se en el context més ampli de l'art rupestre peninsular.

Per a més informació buscar ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada