La Serra d'en Galceran

La Serra d'en Galceran
La Serra d'en Galceran

divendres, 31 de gener del 2014

Col.lecció museogràfica Bisbe Beltran



La col·lecció museogràfica Bisbe Beltrán, està ubicada en el mateix Palau Casalduch en la Serra d'En Galceran. El museu es troba en la part alta de l'edifici i es distribueix en dos sales. Pujant per les escales ens trobem un quadre de Jordi Alayo Manubens, titulat “L’últim record d’una terra estimada” de l’any 1999.

Cuadre Jordi Alayo

A la primera sala a l'entrar a l'esquerra podem veure els instruments de l'antiga banda de música de la Serra, endinsant-nos en la sala trobem dos vitrines, una amb Indústria lítica del paleolític datada l'any 10.000 aC. trobada en "l'abric d'En Melià", i la següent amb el joc de l'alquerque del segle X descobert al Tossal de la Vila . Junt a estes vitrines trobem una maqueta amb la reproducció d'una de les cases que han sigut trobades en el Tossal de la Vila.

Instruments musials                                       Aixovar Funerari

En la paret de davant observem un tapís pintat a l'oli de Vicent Castell, en el que es representa: tancats en una orla de flors apareixen dos ninots de guinyol dins d'un teatret, la persona que explica l'acció i altres quatre persones assentades en primera fila amb dos xiquets; i altres quatre de peu en segona fila amb un jovenet; i un gos a l'esquerra inferior davall del teatret.

Tapís de Vicent Castell

Al costat trobem dos quadros de Melchor Zapata pintats a l'oli, el primer "Bailarina Gitana" de 1988 i el segon "Toro" de 1981, davall d'estos una obra de Ripollés titulada "2 de mayo"  Al fons d'esta sala tenim l'antic rellotge de l'església junt amb la seua maquinària, davant d'aquesta maquinària un aixovar funerari de l'edat de ferro (sVI aC) descobert en Els Castellars.

Utensilis del Tossal de la Vila i rellotge

Entrant en la segona sala, la col·lecció dedicada al Bisbe Beltrán, veiem junt a la porta escrits i llibres de la vida del bisbe, en la vitrina contigua trobem algunes peces de la seua vestimenta habitual formades per una sotana, uns saragüells i una casulla. En el centre de la sala observem el impressionant llit de fusta del Bisbe, vestit amb roba de llit antic.

Llit de fusta del Bisbe Beltrán

Al fons observem l'entaulellat de ceràmica extret de la cuina de la casa que va pertànyer al bisbe, els motius d'estos taulellets són dispars ja que es representen animals, vegetals, estris de cuina, oficis...

Entaulellat de ceràmica de la cuina del Bisbe Belrán

Per a més informació sobre els taulellets feu clic aquí.
Contactar: Ajuntament de La Serra d'en Galceran 964706601 o info@sierraengarceran.es  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada